Március 20 a boldogság világnapja!

2023. 03. 20.

Ma van a boldogság világnapja! Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-ben választotta március 20-át a boldogság világnapjává. Az ENSZ célja, hogy hangsúlyozza, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja.

Mi is az a boldogság?

Talán, ha körül szeretnénk írni akkor egy olyan mentális vagy érzelmi „jól-lét” állapot, amely a pozitív és elégedett érzésektől az intenzív öröm érzéséig terjed.

Az öröm és boldogság mindig jelen van az életünkben csak észre kell vennünk. Ott van a családban, a szeretteink, gyermekeink mosolyában. A legfontosabb, hogy lássuk az élet apró örömeit és ne csak magunkat, de másokat is tegyünk boldoggá.

Mi okozhat hosszútávon boldogságot?

Sok minden, mint például az őszinteség. Az első és legfontosabb az önmagunkkal szembeni őszinteség, ami valljuk be az egyik legnehezebb dolog.

Boldogságot okozhat még a kedvesség, amely talán az egyik legkönnyebben elsajátítható és megvalósítható tulajdonság. Légy kedves magaddal, aztán pedig másokkal is!

Továbbá, boldogság forrása lehet még a tolerancia, a bátorság is, de talán nincs is nagyobb, mint a kapcsolódások által szerzett öröm. Az emberi kapcsolatokból származó boldogság a legnagyobb eredménnyel lesz hosszútávú – legyen szó egy társról, családról, gyerekekről, szomszédról, barátokról, ismerősökről. Az ember alapvetően társas lény és igényli a másik emberrel való kontaktust. Sajnos manapság egyre több a magányos ember, még a kapcsolatban élőknél is előfordul, melyet társas magánynak neveznek.

Viszont jó hír az, hogy kapcsolódni bárkivel és bármikor lehetséges! Akár egy kávézóban vagy buszon ülve is meg lehet figyelni, hogy mit csinálnak az emberek. Sokan ilyen esetekben a telefonjukba merülve töltik az időt, miközben a való élet ott megy el mellettük. Tegyük le a telefont és nézzünk körbe! Beszélgessünk vagy egészen egyszerűen néha mosolyogjunk másokra. Ezek egyszerű kapcsolódások, de mégis boldogság források.

Korábbi bejegyzések